Sernik Wielkanocny

sernik

Sernik – wielkanocne szaleństwo!

 

Uwielbiam sernik i uwielbiam też banany, a ten przepis to połączenie 2 ulubionych smaków…

Dzisiaj na wielkanocnym stole dodatkowo polany cienką warstwą galaretki do dekoracji 😀

Na spód bananowy  potrzebujesz:

-2,5 dojrzałe banany (pozostałe 0,5 banana przyda Ci się do dekoracji 😀 )

-1 jajko

-60g roztopionego masła

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

-1 szklanka mąki pszennej

– 4 posiekane orzechy włoskie

-4 łyżki syropu z agawy (im bardziej dojrzałe banany tym mniej syropu możemy dodać)

-szczypta soli

Masa serowa

-650 g  twarogu półtłustego (zmielonego co najmniej 2-krotnie)

-350 g mascarpone

-5 dużych jaj

-pół szklanki cukru ( może być trzcinowy)

-kilka kropel olejku waniliowego

-3 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Bananowy spód; w misce rozgnieć widelcem banany , następnie dodaj do nich roztopione masło i jajko,  dalej mieszaj widelcem. Teraz drobno posiekane orzechy i syrop 😉 na koniec mąkę przespaną przez sitko i sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj widelcem. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i do piekarnika na 40 min (170 stopni).

Po upieczeniu wyjmij Ciasto na 15 minut i w tym czasie przygotuj masę serową 😉

Wszystkie składniki na masę umieść w misce i miksuj do gładkiej masy ( jednak nie za długo, żeby nie napowietrzyć sernika).

Masę serowa wylać na ciasto bananowe i znowu do piekarnika tym razem na 50 minut lub trochę dłużej; do ścięcia powierzchni sernika 😉 Pieczemy w temperaturze 165-170 stopni.

Po upieczeniu odstawiamy sernik w chłodne miejsce na kilka godzin ( może to być lodówka) ja zostawiłam go na noc w spiżarni 😉

sernik

Teraz możesz już rozkoszować się smakiem 😀

Uwaga – może uzależniać 😛

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *