Cukry w Owocach

cukry w owocach

Cukry w Owocach

Jak to jest z tym cukrem w owocach? Czy powinniśmy traktować go jak ten prosty biały ?

Otóż jak się okazuje nie do końca…

Cukier zawarty w owocach nazywamy Fruktozą. Fruktoza jest przyswajana przez nasz organizm znacznie wolniej niż inne cukry, a częściowo też wydalana, co w praktyce oznacza, że nie tuczy tak bardzo jak np. sacharoza – składnik białego cukru. Posiada dość niski indeks glikemiczny. Mimo to powinnyśmy uważać, aby nie przesadzić z jej spożywaniem.

 

Zdecydowanie najwięcej cukru zawierają daktyle (nawet do 63%), natomiast jako ciekawoste dodam, że uznany za najsłodszy owoc w księdze Gunessa jest Mango guimara zawartość cukru w tym egzotycznym przysmaku stanowi 20%.

Fruktoza (cukry)

Po spożyciu fruktozy organizm kieruje ją do wątroby, gdzie może zostać przekształcona w glikogen i zostanie tam zmagazynowana lub zużytkowana do celów energetycznych. Nadmiar fruktozy uniemożliwia ten proces i jest ona zamieniona w tkankę tłuszczową, co skutkuje podniesieniem poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi.

Dieta wysoko fruktozowa powoduje liczne zmiany chorobowe w organizmie takie jak: Nadciśnienie tętnicze na skutek wzrostu stężenia kwasu moczowego we krwi.

Nadmierne długotrwałe spożywanie fruktozy skutkuje odkładaniem się tłuszczów w hepatocytach (komórkach wątroby). Powoduje również choroby cywilizacyjne takie jak otyłość czy rak trzustki.

Kalorie

Fruktoza ma tyle samo kalorii co biały cukier tzn. 1g=4kcal.

5 porcji warzyw i owoców każdego dnia

To ile tych owoców? a ile warzyw?

Zdecydowanie większą część powinny stanowić warzywa. Owoce w codziennej diecie powinny stanowić 1-2 resztę przeznaczamy dla warzyw. Jedna porcja w przybliżeniu to jeden średni owoc  (jabłko, gruszka), szklanka świeżo wyciskanego soku lub miseczka pokrojonych owoców (Jagody, Maliny).

cukry w owocach

Podsumowując owoce i cukry w nich zawarte owszem zdrowe, ale tylko wtedy kiedy zachowamy odpowiednie proporcje i umiar 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *