Ciasto Daktylowe – dzisiaj Wielkanocne

ciasto daktylowe

Ciasto Daktylowe (również na wielkanocnym stole…)

Dzisiaj coś dla smakoszy Daktyli 😀

Kocham słodycze, a szczególnie te które sama przygotuje. Aby unikać jedzenia tych marketowych, pozbawionych jakich kolwiek wartości odżywczych, często robię różne Ciasta, Babeczki czy Ciasteczka w domu. Wiadomo, że od tego się nie chudnie, ale na pewno jest mniej szkodliwe dla naszego organizmu 😉 Dzisiaj przepis na wilgotne Ciasto daktylowe które również znalazło się na świątecznym stole.

 

Do przygotowania ciasta Potrzebujesz:

-200g suszonych, posiekanych daktyli

-3/4  szklanki cukru trzcinowego

-2 obrane starte jabłka

-łyżeczka proszku do pieczenia

-łyżeczka sody oczyszczonej

-jajko

-180g mąki pszennej (lub ryżowej i gryczanej)

-120g miękkiego masła

 

Polewa:

-60g masła

-70g cukru trzcinowego

-70ml mleka

-80g wiórków kokosowych

Przygotuj foremkę wyłożoną papierem do pieczenia

Posiekane daktyle wrzuć do małego garnka, zalej wodą i zagotuj, po zagotowaniu dodaj łyżeczkę sody. Następnie odstaw do ostygnięcia. W tym czasie utrzyj w misce cukier i masło na puszystą masę, dodaj jajko i ostygnięte zagotowane daktyle + starte jabłka 😉 Mąkę przesiej przez sitko do reszty składników i dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia. Teraz wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką 😀 Masa gotowa! Przełóż ją do foremki i do piekarnika (180 stopni) na około 50 min.

Po około 30min pieczenia przygotuj polewę; wszystkie składniki umieść w garnku i zagotuj cały czas mieszając. Teraz wysuń ciasto z piekarnika ( nie wyciągaj) i polej polewą 😉 pozostaw Cisto w piekarniku do końca czasu, następnie wyciągnij do ostudzenia 😀

Wyjmij z foremki i gotowe, Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *